Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

1-2-2016. Σχόλιο DAX.

Στο τέμπο των διεθνών αγορών και ο Γερμανικός δείκτης, με το κλείσιμο του να είναι περίπου στο 2% στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μετά το γύρισμα του στην περιοχή του 9650, ο DAX κατάφερε να υπερσκελίσει το κρίσιμο νούμερο του 9715 και με μια εντυπωσιακή συνεδρίαση να δώσει αγοραστικά βραχυπρόθεσμα σήματα.
DAX ημερήσιο.

Το κλείσιμο του στο υψηλό της ημέρας, ενισχύει το σενάριο της συνέχισης της κίνησης τουλάχιστον μέχρι την περιοχή του 9930 σε πρώτη φάση.

Το κρεσέντο των Αμερικάνικων αγορών και γενικότερα όλων των διεθνών αγορών, η Κίνα έκλεισε στο +3% περίπου,  είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο στην εξέλιξη της κίνησης αυτής.

Το ζητούμενο πλέον είναι να δούμε συνεχόμενα κλεισίματα όσο γίνεται υψηλότερα των 9800 μονάδων, με την προοπτική να κατοχυρώσουμε γρήγορα και την περιοχή των 10000.

Θεωρώ ότι τουλάχιστον τις δύο επόμενες συνεδριάσεις θα δούμε ανοδικά κλεισίματα εκτός και αν έχουμε τόσο αρνητικά οικονομικά νέα τα οποία θα αντιστρέψουν την κίνηση που εξελίσσεται.

Στο κακό σενάριο το κοντινό μας στοπ είναι στο 9600 και το μακρινό στο 9300. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν έχουμε απότομο γύρισμα τις δύο επόμενες μέρες, τότε θα είμαστε πολύ κοντά να δούμε νούμερα κάτω του 9300.

1-2-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Ένα καταπληκτικό δεκάλεπτο, ήταν αρκετό για να βγει το κλείσιμο πάνω στο όριο το οποίο είχαμε ορίσει στο προηγούμενο σχόλιο μας.

Η περιοχή πάνω από τις 552 μονάδες και ειδικότερα πάνω από τις 559, είναι η ζώνη εκείνη που θα δώσει άλλο αέρα στην πορεία του ΓΔ.
ΓΔ ημερήσιο.
Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα, το προχτεσινό κλείσιμο, το οποίο διαμορφώθηκε μετά από μπαράζ αγορών, δίνει μια διαφορετική τεχνική εικόνα πλέον για την πορεία της ελληνικής αγοράς, αν και μόνο αν βεβαίως, η νέα εβδομάδα θα είναι και τεχνικά θετική, δηλαδή στο τέλος της, ο ΓΔ θα βρίσκεται υψηλότερα από 'τι ήταν στην αρχή της.

Τα δεδομένα για τις επόμενες συνεδριάσεις, είναι σαφώς καλύτερα πλέον, καθώς και μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για αρνητικά επιτόκια, στήνεται ένα καλό διεθνές περιβάλλον για ανοδική αντίδραση. Αυτό φάνηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση, με τις διεθνείς αγορές να κάνουν στην κυριολεξία πάρτι!!

Για τους long : α) 555-559  β) 580   γ)  600 και στοπ 519

Για τους short : α) 519  β) 472 και στοπ 559 ή 580

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

29-1-2016. Σχόλιο για DAX.

Το χτεσινό μαύρο κερί, αν το δει κάποιος μεμονωμένα, δεν του αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις για την εξέλιξη της πορείας της αγοράς.

Αν όμως το συνδυάσει με το ανοδικό κενό που είχε μείνει ανοικτό στις 9656 μονάδες, τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται προς το καλύτερο.
DAX ημερήσιο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, αλλά και με βάση το διάγραμμα που φαίνεται καθαρά το κλείσιμο του gap, η σημερινή συνεδρίαση πρέπει να περιλαμβάνει και αρκετή μεταβλητότητα αλλά και αρκετή δύναμη.

Επόμενος στόχος για τον δείκτη, η περιοχή του 9930 και 10165, με την ανοδική τάση να ενισχύεται σημαντικά πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Αυτή την ώρα που γράφεται το άρθρο, το προσυνεδριακό άνοιγμα του DAX όπως δείχνουν τα συμβόλαια του, είναι περίπου στο +2%.

Οτιδήποτε κλείσιμο πάνω από το 9709 θα μας έδινε αρκετό θάρρος για την νέα εβδομάδα.


29-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Όχι και τόσο κακή η συνεδρίαση χτες, καθώς το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της ήταν εντός του προβλεπόμενου εύρους διακύμανσης και το κλείσιμο αφήνει περιθώρια εξέλιξης για σήμερα.
ΓΔ ημερήσιο
Η ζώνη μέσα στην οποία θέλω να κινηθεί ο ΓΔ σήμερα, είναι ανάμεσα στο 542 και 560, με κλείσιμο πάνω από το 552 αν αυτό είναι εφικτό.

Το αισιόδοξο σενάριο για κλείσιμο πάνω από το 558 είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ξένων αγορών, των οποίων η πορεία σήμερα πρέπει να είναι αρκετά θετική, καθώς η Κίνα είναι στο +3,5% λίγο πριν το κλείσιμο της και τα προσυνεδριακά δεδομένα του DAX να δείχνουν αρκετά ανοδικό άνοιγμα.

Το αρνητικό σενάριο, να δούμε κλείσιμο κάτω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, θα είναι κάτι που θα πιστοποιήσει στην ουσία την αδυναμία της αγοράς, χαλώντας περαιτέρω την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Και επειδή είναι πρωί, προτιμώ να σκέφτομαι θετικά...

Τα υπόλοιπα μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

28-1-2016 Σχόλιο για DAX.

Ξεκάθαρη συνεδρίαση για τον γερμανικό δείκτη η χτεσινή, με άνοιγμα στα χαμηλά του και κλείσιμο περίπου στα απόλυτα υψηλά.

Είναι φανερό πλέον ότι έχουν πάρει ξεκάθαρα το πάνω χέρι οι αγοραστές οδηγώντας την ανοδική αντίδραση η οποία συντελείται στον DAX τις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις.
DAX ημερήσιο.
Για σήμερα το πιθανότερο είναι να δούμε μια συνεδρίαση παρόμοια με την χτεσινή. Η Κίνα για άλλη μια μέρα πιέζεται με το χρηματιστήριο της αυτή την στιγμή να υποχωρεί στο -3% περίπου και αυτή θα είναι η αιτία που θα ξεκινήσει ο DAX, για άλλη μια φορά με αρνητικό πρόσημο.

Μια υποχώρηση μέχρι την περιοχή του 9650, δεν θα μας αλλάξει την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Επόμενος στόχος για τον δείκτη, περιοχή του 9930 και 10165, με την ανοδική τάση να ενισχύεται σημαντικά πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Πιστεύω ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καλύτερη, για τον λόγο ότι η Κίνα πλησίασε πλέον σε επίπεδα αρκετά υπερπουλημένα, κάτι το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε μια έντονη ανοδική εκτόνωση.

Καλή δύναμη σε όλους....


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

28-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Η πρώτη προσπάθεια διάσπασης της ζώνης 550-560 δεν είχε επιτυχία στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο ΓΔ δεν κατάφερε να κάνει κλείσιμο πάνω από εκεί, παρόλο που το προσπάθησε δύο φορές.
ΓΔ ημερήσιο. 

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα, ο ΓΔ βρίσκεται λίγο πριν από την πρώτη σοβαρή ζώνη αντίστασης και το πρώτο θετικό σημάδι για την περαιτέρω πορεία του, θα ήταν η διάσπαση και η παραμονή του πάνω από την ζώνη αυτή.

Ένας στόχος λοιπόν για την σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κατοχύρωση της παραπάνω περιοχής.

Σε αντίθετη περίπτωση, μια συνεδρίαση η οποία θα έχει αρκετά μεγάλο αρνητικό πρόσημο, θα επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του ΓΔ, κάνοντας μας να περιμένουμε για άλλη μια φορά την επιβεβαίωση των 520 μονάδων.

Η μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει πτωτική, με τα πρώτα σημάδια αντιστροφής να δίνονται πάνω από το 560.

Οι ταλαντωτές ορμής δεν έχουν αναιρέσει τα αγοραστικά σήματα που έχουν δώσει τις προηγούμενες μέρες, χωρίς αυτό όμως να προεξοφλεί και την συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Ίσως η αυριανή συνεδρίαση να είναι από τις σημαντικότερες των επόμενων ημερών για την συγκομιδή γόνιμων συμπερασμάτων...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

26-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Όπως θα έλεγε και ο Βαρουφάκης για την σημερινή συνεδρίαση, ουαου....

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τεχνικά, την σημερινή συνεδρίαση!!!
ΓΔ ημερήσιο.

Με ενδοσυνεδριακό χαμηλό αρκετά κοντά στο προηγούμενο χαμηλό, αλλά με κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις για τις επόμενες μέρες.

Αν δεν προκύψουν κάποια αρνητικά νέα και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των 550-560 μονάδων, τότε βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας μεσοπρόθεσμης κίνησης.

Βεβαίως είναι νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγή της κύριας τάσης, αλλά προς το παρόν θα είμαι ευχαριστημένος να δούμε τις 580 μονάδες. Από εκεί και πάνω θα το αναλύσουμε  διεξοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σχόλιο, τα πρώτα αγοραστικά σήματα τα έχουμε πάρει από τους ταλαντωτές ορμής και σήμερα απλώς είχαμε άλλη μια επιβεβαίωση.

Αυτό που θα θέλαμε να δούμε στην αυριανή συνεδρίαση, είναι άλλη μια συνεδρίαση με τα χαρακτηριστικά της σημερινής.

Υπομονή μέχρι αύριο..

26-01-2016. Ενδοσυνεδριακό DAX.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά του  DAX κρίνεται αρκετά καλή, καθώς μεγάλο μέρος των πρωινών απωλειών έχουν απορροφηθεί, δίνοντας μας αρκετό θάρρος για την συνέχεια της συνεδρίασης.

Σημερινός στόχος, κλείσιμο πάνω από το 9650. Το κενό που είχε μείνει ανοικτό πριν από 2 συνεδριάσεις έκλεισε με την πρωινή βύθιση.

Εκτός μεγάλου απροόπτου, μπορεί να έχουμε και καλύτερη συνέχεια.

26-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Όλα τα λεφτά η σημερινή μέρα, καθώς αν ο ΓΔ στοχεύσει σε νούμερα κάτω από τις 520 μονάδες, θα μας επιβεβαιώσει την υφιστάμενη πτωτική τάση, η οποία σαφώς και δεν αλλάζει εκτός και αν δούμε κλεισίματα πάνω από το 550-560.

Η χτεσινή συνεδρίαση δεν ήταν και ότι καλύτερο για την εξέλιξη της πορείας του ΓΔ. Το κλείσιμο περίπου στα χαμηλά της ημέρας, μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι πωλητές πιστεύουν στην συνέχιση της πτώσης.

Ο στόχος για σήμερα αλλά και για τις επόμενες μέρες είναι η διακράτηση των χαμηλών των 519 μονάδων και η συνέχιση της δημιουργίας πιθανού τοπικού πυθμένα.

Για την τεχνική εικόνα της αγοράς θα μιλήσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας..

Καλή δύναμη στους λίγους που έχουν απομείνει...

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

25-1-2016. Σχόλιο DAX.

Τελικά η ζώνη των 9300-9400 μονάδων έδειξε την δύναμη της.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα σχόλια, η διάσπαση της παραπάνω ζώνης θα δημιουργούσε σοβαρότατες τεχνικές αναταράξεις, βάζοντας σε μεγάλους μπελάδες τον γερμανικό δείκτη.
DAX ημερήσιο.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται καθαρά η επαναφορά του δείκτη πάνω από την μεγάλη γραμμή τάσης. Η παραμονή του πάνω από την γραμμή ανάβασης για τις επόμενες συνεδριάσεις, θα ήταν μια καλή εξέλιξη, όπως και το γεγονός ότι έκλεισε το ένα από τα τρία "κενά" ( gap ) που είχε μείνει ανοικτό.

Επόμενος στόχος, είναι η περιοχή των 10,000 μονάδων και ο μεσοπρόθεσμος στόχος προσεγγίζεται περίπου στις 10800, με χρονικό διάστημα επίτευξης περίπου τον ένα μήνα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα "κενά" που έχουν μείνει ανοικτά, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, πρέπει να κλείσουν, ακόμη και στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος δείκτης συνεχίσει την πτωτική του πορεία.

Οι ταλαντωτές ορμής δίνουν τα πρώτα αγοραστικά σήματα, ενισχύοντας την υποψία μας για την επικείμενη μεσοπρόθεσμη αντίδραση, η οποία μπορεί να αναιρεθεί μόνο στην περίπτωση της πτωτικής διάσπασης των 9300 μονάδων.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι, η συγκυρία που διαμορφώνεται μπορεί να δώσει ένα μικρό χρηματιστηριακό ράλι ανακούφισης, μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων εβδομάδων.

Ίσως ήρθε η ώρα, να γελάσουν οι αγοραστές λιγάκι...
    

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

25-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Το πρώτο σήμα δόθηκε επίσημα και με την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.
FTSE25 ημερήσιο

Η τελευταία τριπλέτα των κεριών, αφήνει καλές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της πορείας του ΓΔ.

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα, μετά την δυνατή πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης, ακολούθησε η μικρού εύρους συνεδρίαση της Πέμπτης κατά την οποία φάνηκαν οι πρώτες δυνάμεις των αγοραστών, για να ακολουθήσει η συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία μας έδωσε και το πρώτο επίσημο αγοραστικό σήμα.

Ο παραπάνω σχηματισμός ανιχνεύεται κυρίως σε τοπικούς πυθμένες και μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης, την οποία όπως είχα σχολιάσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περίμενα να εξελιχθεί από την Τρίτη και μετά.

Για να ενισχυθεί η ορμή του παραπάνω σχηματισμού, θα πρέπει οι δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας να είναι όσο γίνεται περισσότερο θετικές, σημειώνοντας κλεισίματα τα οποία να είναι μεγάλης έντασης.

Ο στόχος για τον συγκεκριμένο δείκτη θα είναι, σε πρώτη φάση να απομακρυνθεί όσο γίνεται από τα χαμηλά του και σε δεύτερη φάση να προσεγγίσει ξανά την περιοχή των 160 - 165 μονάδων.

Οι ταλαντωτές ορμής, καθώς έχουν εισέλθει σε υπερπουλημένες ζώνες, εύκολα θα αποκτήσουν ανοδική κλίση στην περίπτωση θετικών συνεδριάσεων, βοηθώντας σημαντικά στην καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας της αγοράς.

Στα θετικά νέα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard and Poor's, καθώς επίσης και την θετική είδηση από τον Mario Draghi για επίσπευση των διαδικασιών για την αξιολόγηση της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όλα δείχνουν ότι η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κρύβει και θετικές εκπλήξεις...

Άντε να δούμε...


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Να δούμε ποιος θα τρελαθεί πρώτος… με τους τρελάρες που μπλέξαμε…

Κάτι τέτοιο στοίχημα πρέπει να έχουν βάλει εκεί στον Σύριζα, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά.

Με πρωτοσέλιδο που υπάρχει στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αυγή, το Τμήμα Ναυτιλίας του Σύριζα καταγγέλλει σαν τεράστιο σκάνδαλο την πώληση  του ΟΛΠ και μάλιστα προχωράει ακόμη παρακάτω λέγοντας ότι πρέπει να αποτραπεί.

Μάλλον εκεί στην κυβέρνηση έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν όλους καθώς προσπαθούν με την μέθοδο της παράκρουσης του εγκεφάλου μας, να μας μπερδέψουν όλους.

Συνήθως όταν κάποιοι παίζουν τον ρόλο του καλού και κακού αστυνομικού, χρειάζονται 2 άτομα. Απ’ ότι φαίνεται όμως, μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν άτομα, τα οποία, μπροστά τους ο Κλιντ Ίστγουντ μοιάζει να είναι ηθοποιός της δεκάρας, καθώς μπορούν να παίζουν και τους δύο ρόλους ταυτόχρονα με την ίδια ευκολία…

Δεν είναι τυχαίο που την ίδια μέρα το πρωί, ο Κατρούγκαλος υπογράφει μειώσεις μισθών και συντάξεων σε εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς  και την επόμενη στιγμή δίνει συνέντευξη τύπου και καλεί όλους τους συνταξιούχους να κατέβουν στους δρόμους!!

Ή μήπως θα ξεχάσουμε τον μεγαλύτερο τσαρλατάνο-γυρολόγο πολιτικό που ακούει στο όνομα Μιχελογιαννάκης, ο οποίος όταν δεν κάνει τις εξαντλητικές απεργίες πείνας, δίπλα στις καφετέριες και στα σουβλατζίδικα, υπογράφει τα μνημόνια που του υπαγορεύουν, και μετά ανεβαίνει στα αγροτικά αυτοκίνητα και στα τρακτέρ για να κατέβει στις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Βέβαια όλοι αυτοί οι αποτυχημένοι κλόουν της κακιάς ώρας δεν κάνουν τίποτα λιγότερα και τίποτα περισσότερο από το να ακολουθούν τον μεγάλο αρχηγό τους, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στο θέμα της εξαπάτησης και της οφθαλμαπάτης.

Άλλα δυστυχώς όπως έχουμε ξαναπεί, δεν φταίνε αυτοί.

Αυτοί είναι πολιτικοκαλικαντζαράκια ( ζορίστηκα λίγο για να την γράψω ), που απλώς κάνουν την δουλειά τους και τίποτα άλλο. Το πρόβλημα εξακολουθεί να το έχει ο κόσμος που συνεχίζει ακάθεκτος να καταπίνει αμάσητα ότι του σερβίρουν.

Δεν θα αναφερθώ ξανά στο ίδιο θέμα. Μου έχει γίνει κουραστικό πλέον.

Όποιος θέλει μπορεί να ξυπνήσει.. Μόνο έτσι, ίσως και να ξημερώσει…

   

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

21-01-2016 Σχόλιο για DAX.

Το καταπληκτικό στο διάγραμμα του DAX είναι τα κενά ( gaps ) τα οποία αφήνει ανοικτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον τελευταίο μήνα.
DAX ημερήσιο.

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα, από την αρχή του έτους ο γερμανικός δείκτης είχε αφήσει κενές δύο τιμές, στις οποίες πρόσθεσε άλλη μία μετά την χτεσινή συνεδρίαση.

Οι τιμές αυτές πρέπει κάποια στιγμή, σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής ανάλυσης, να κλείσουν για να συνεχιστεί η κύρια τάση στην οποία βρίσκεται ο εκάστοτε δείκτης. Πολλές φορές βέβαια υποδηλώνουν και την δύναμη της κύριας τάσης, παρόλα αυτά όμως σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα κενά πρέπει να κλείνουν.

Επίσης, σύμφωνα με προηγούμενο σχόλιο, είχαμε αναφερθεί στην σημασία της περιοχής 9300-9400 και την κρισιμότητα της σε περίπτωση που χαθεί.

Τα νούμερα αυτά κράτησαν κατά την χτεσινή συνεδρίαση και μένει να επιβεβαιωθούν και κατά τις επόμενες δύο.

Οι ταλαντωτές ορμής πλέον "φωνάζουν" για κάποιου είδους τεχνική αντίδραση, η οποία όσο περνούν οι μέρες έρχεται και πιο κοντά.

Όλα τα μάτια λοιπόν στραμμένα στις επόμενες 2 συνεδριάσεις οι οποίες πλέον έχουν αποκτήσει τεράστια κρισιμότητα για την περαιτέρω πορεία του γερμανικού δείκτη.  

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Βγάλτε τις τράπεζες από το ταμπλό !!!

Μήπως τελικά αυτή είναι η λύση για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό που συμβαίνει με αυτές τις μετοχές. Μας έχουν τρελάνει στους μηδενισμούς.

Κάθε χρόνο μηδενίζουν μία φορά, με εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο που προσπαθούν να μηδενίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Τελικά απ' ότι φαίνεται το βαρέλι που λέγεται Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι στην κυριολεξία χωρίς πάτο. Όλες οι τυμπανοκρουσίες των τελευταίων μηνών, που αφορούσαν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, φαίνεται ότι ήταν αέρας κοπανιστός και απλά για άλλη μια φορά ο κοσμάκης πλήρωσε το χαβιάρι των τραπεζιτών.

Ήδη οι περισσότερες από τις τραπεζικές μετοχές, σε σχέση με τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν χάσει πάνω από 30%, με κάποιες από αυτές να προσεγγίζουν το 50%. Και όλα αυτά μόλις ένα μήνα μετά το τέλος των επιτυχημένων αυξήσεων, για τις οποίες ήταν περήφανη η ελληνική τσίρκο-κυβέρνηση.

Για άλλη μια φορά, όσοι εμπιστεύθηκαν όλους αυτούς, βρέθηκαν με μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια τους. Μέχρι και οι ίδιοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι όχι μόνο έπεσαν θύματα της αναξιοπιστίας των εργοδοτών τους αγοράζοντας μετοχές για τους εαυτούς τους, αλλά οδήγησαν και πλήθος πελατών προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα αυτές τις μέρες τα χαρτοφυλάκια αυτά να τείνουν προς το μηδέν.

Το χρηματιστήριο είναι η πραγματική αντανάκλαση της οικονομίας μιας χώρας. Όποιος πιστεύει το αντίθετο κάνει μεγάλο λάθος. Αυτό το ανελέητο σφυροκόπημα που συμβαίνει στο δικό μας αυτές τις μέρες, σίγουρα κρύβει κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες και δεν έχει σχέση με την πτώση των διεθνών αγορών.

Μπορεί να είναι εκλογές; Μπορεί να είναι έξοδος από το ευρώ; Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να είναι;  

Αν ελπίσουμε τουλάχιστον το 2016 να μην είναι τόσο χάλια όσο ήταν το 2015.

Αυτό και μόνο για αρχή θα ήταν κάτι θετικό..

20-01-2016. Ενδοσυνεδριακό σχόλιο ΓΔ.

Οπωσδήποτε κλείσιμο πάνω από το 532.
ΓΔ ημερήσιο.
Όχι πως θα αλλάξει κάτι, απλά θα έχουμε περισσότερες ελπίδες να αποφύγουμε τα προηγούμενα χαμηλά.

Η τραγική εικόνα με τις τράπεζες συνεχίζεται, με την πλειοψηφία τους να ξεπερνούν σε απώλειες το 10%.

Νέος γύρος μηδενισμού έχει ξεκινήσει για τις τράπεζες;

Για να δούμε; 

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

19-1-2015. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Άλλη μια συνεδρίαση που είχαν την τιμητική τους οι κατηφορίστες...

Οι τράπεζες για άλλη μια φορά μας έδειξαν τι σημαίνει να έχεις μετόχους ξένα funds, τα οποία λειτουργώντας εντελώς κερδοσκοπικά, μας δείχνουν τι μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες διαχειριστές προς όφελος των πελατών τους.

Για να περάσουμε τώρα και στα δικά μας, η σημερινή συνεδρίαση πιστοποίησε για άλλη μια φορά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον ΓΔ και ο οποίος όταν δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα χαμηλά του, τότε μας έχει αποδείξει με μαθηματική ακρίβεια ότι αργά ή γρήγορα θα πάει σε νέο χαμηλό.

Έτσι και έγινε και στο δικό μας, με την σημερινή συνεδρίαση να μας δείχνει τον δρόμο για νέα χαμηλά, ή και προς τα χαμηλά του  2012, στην περιοχή των 470-480 μονάδων.

Αν μιλήσουμε βέβαια για τον FTSE25 θα δούμε ότι τα ιστορικά χαμηλά των 161 μονάδων διασπάστηκαν χτες και όπως χονδρικά μπορούμε να υπολογίσουμε κάθε φορά, η διάσπαση τους, οδηγεί σε ποσοστιαία πτώση της τάξεως του 10-15%, δηλαδή περίπου 20-25 μονάδες.
FTSE25  ημερήσιο.

Άρα λοιπόν στην περιοχή του 140 θα δούμε αν υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις ικανές να αναχαιτίσουν την στρατιά των πωλητών.

Όπως είχα αναφέρει και στο σχόλιο του σαββατοκύριακου, τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε είναι πιθανό να δούμε τον τοπικό πυθμένα, κάτι το οποίο φάνηκε και σήμερα, καθώς μετά το μεσημέρι έγινε αισθητή η παρουσία των αγοραστών, ειδικότερα στους τραπεζικούς τίτλους.

Την περιοχή του 161 είναι πιθανό να την ακουμπήσουμε ξανά σύντομα και δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο αν αυτό πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου.

Για τους τολμηρούς λοιπόν, η ιστορία έχει δείξει ότι ο τολμών νικά...

Βεβαίως αν δεν νικήσει, θα έχει πέσει τουλάχιστον μαχόμενος !!

  

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

18-1-2016. Σχόλιο DAX.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στις ξένες αγορές.

Η κλίση που έχουν πάρει όλα τα διαγράμματα, είναι τόσο κατηφορική που αν δεν αντιστραφεί αρκετά σύντομα, θα μπούμε σε τεράστια προβλήματα μακροχρόνιας διάρκειας.

Κάτι τέτοιο παρατηρούμε και στο διάγραμμα του DAX, που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για τους αγοραστές.
DAX ημερήσιο

Η διάσπαση του υπό κατασκευή τριγώνου και η προσέγγιση της κρίσιμης ζώνης στήριξης στην περιοχή του 9300-9400 που αναφέρθηκα και στο προηγούμενο σχόλιο μου, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πλέον για την ενδεχόμενη προσπάθεια στήριξης η οποία θα επιχειρηθεί την νέα εβδομάδα.

Τόσο ο στοχαστικός που έχει ήδη εισέλθει σε υπερπουλημένες ζώνες, όσο και ο RSI που βρίσκεται οριακά πριν την είσοδο του, μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η νέα εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ήδη από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες έχουν φτάσει στο 13-14% και από αρχές Δεκεμβρίου προσεγγίζουν το 20% περίπου.

Το στοίχημα της εβδομάδας λοιπόν είναι σε πρώτη φάση η διακράτηση των 9300 μονάδων και στην συνέχεια η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 10,000 μονάδων.

Η πτωτική διάσπαση των 9,300 με διαδοχικά ημερήσια κλεισίματα κάτω από το όριο αυτό, θα ενεργοποιήσει αρκετές εντολές πωλήσεων που θα οδηγήσουν τον δείκτη, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό βέβαια θα το δούμε στην ώρα του, ελπίζοντας ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι η εβδομάδα των αγοραστών!!




Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

18-1-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Η μητέρα των μαχών!!

Κάπως έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την εβδομάδα που θα διανύσουμε, καθώς πρόκειται για την κρισιμότερη εβδομάδα ίσως και του τελευταίου χρόνου.

Είναι η εβδομάδα, μέσα στην οποία θα μας δείξει το χρηματιστήριο τις πραγματικές του διαθέσεις. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένο να οδεύσει προς τις 480 μονάδες, στα χαμηλά του 2012 δηλαδή, ή θα κάνει την υπέρβαση και θα περάσει ξανά τις 600 μονάδες.
ΓΔ ημερήσιο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι δύο πρώτες συνεδριάσεις πρέπει να μας δώσουν το χαμηλό, το οποίο μπορεί να είναι προσωρινά και κάτω από τις 550 μονάδες, αλλά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να ξεκινήσει μια δυνατή αντίδραση προς τις 600 μονάδες. 

Το καλό σενάριο θέλει στην αντίδραση αυτή να έχουμε συμμάχους τους ξένους δείκτες, που και αυτοί με την σειράς τους θα βρουν σοβαρές στηρίξεις κατά τις επόμενες 2-3 μέρες. 

Το μαζικό ξεπούλημα που έγινε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, τόσο στα βαριά χαρτιά, όσο κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους, έχει χαρακτηριστικά sell off, σημάδι το οποίο ενισχύει το σενάριο της αντίδρασης.

Σε αντίθετη περίπτωση και βλέποντας ότι το μαζικό ξεπούλημα συνεχίζεται και μετά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, τότε τα χαμηλά του 2012 θα είναι θέμα ημερών. 

Υπομονή και όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα. 

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

14-1-2016. Σχόλιο DAX.

Από τα ομορφότερα γραφήματα που έχω δει σε δείκτες τους τελευταίους μήνες, κατά την ταπεινή μου γνώμη.
DAX ημερήσιο.

Τόσο από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης, όσο και από άποψη ταλαντωτών, όλα δείχνουν ότι εντός ημερών ο γερμανικός δείκτης θα χτυπήσει τοπικό πυθμένα.

Η περιοχή των 9300-9400  μονάδων αποτελεί το πρώτο οχυρό, έχοντας σαν σύμμαχο το γεγονός ότι οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές περνάνε σε υπερπουλημένες ζώνες.

Το τεράστιο "κενό" που υπάρχει μέχρι τις 10,800 μονάδες πρέπει άμεσα να καλυφθεί, γεγονός που ενισχύει την θεωρία περί σύντομης ανοδικής αντίδρασης.

Στο κακό σενάριο, η ζώνη 9300-9400 σπάει πτωτικά, βάζοντας σε τεράστιους μπελάδες τον Γερμανό, εδραιώνοντας παράλληλα την κύρια τάση σε μεσοπρόθεσμα πτωτική.

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα υπάρξει μια απάντηση αρκετά σύντομα.

Καλό βράδυ..   

15-1-2016 Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Όχι και τόσο καλή η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης παρότι η αγορά μετά το μεσημέρι κατάφερε να μαζέψει κάποιες από τις απώλειες της.
ΓΔ ημερήσιο.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς μετά και το σημερινό μαύρο κερί, επιδεινώθηκε αρκετά και για να αλλάξει προς το καλύτερο πρέπει η αγορά να απομακρυνθεί από την περιοχή του 550-560 μονάδων το συντομότερο δυνατό.

Για όσο χρονικό διάστημα η αγορά φλερτάρει με την περιοχή αυτή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για πτωτική διάσπασή της, η οποία θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες το χρηματιστήριο, οδηγώντας το ΓΔ προς τα χαμηλά του 2012 και ίσως και χαμηλότερα.

Για τον λόγο αυτό, οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές και η εξέλιξη τους, θα κρίνει κατά πολύ την μεσοπρόθεσμη τάση των μετοχών.

Το ιδανικό σενάριο για την δική μας χρηματαγορά και εφόσον δούμε κάποια ισορροπία και στα ξένα, θα ήταν να ξεκινήσει μια ανοδική κίνηση, αν είναι δυνατόν και από την αυριανή συνεδρίαση ακόμη.

Για το μόνο που πρέπει να είμαστε έτοιμοι πλέον είναι να ενεργοποιήσουμε το stop loss σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 550 μονάδων.

 




Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

12-01-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Με μια συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο και μειωμένη μεταβλητότητα, ξεκίνησε η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα, παρά το κακό κλείσιμο που είχε το Κινέζικο χρηματιστήριο.
ΓΔ ημερήσιο.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα ο γρήγορος στοχαστικός μπήκε σε υπερπουλημένες ζώνες και αν ο αργός RSI τις επόμενες μέρες δώσει σχηματισμό αντιστροφής, τότε όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν σχηματιστεί και η ανοδική αντίδραση θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει..

Η περιοχή των 550-560 μονάδων, φαίνεται προς το παρόν ότι δεν θα κινδυνέψει, εκτός και αν επιδεινωθεί αρκετά η κατάσταση στις ασιατικές αγορές.. 

Το σενάριο να δούμε σχηματισμό διπλού πυθμένα με υπερυψωμένο τον δεξιό πυθμένα είναι αρκετά πλέον πιθανό και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θεωρώ ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Τις επόμενες μέρες και λόγω των μεγάλων πιέσεων που έχουν υποστεί οι διεθνείς αγορές, αυξάνονται  οι πιθανότητες αποσυμπίεσης με μια δυνατή συνεδρίαση, η οποία μπορεί να είναι και η αρχή μιας βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. 

Βρισκόμαστε πλέον στα χέρια του "Κινέζου"....


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

11-01-2016. Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Αρκετά ενδιαφέρουσα θα είναι η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με την συλλογή στοιχείων για την περαιτέρω πορεία του ΓΔ, αλλά και γενικότερα για την διεξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων για την πορεία των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών...

Αναλυτικότερα για το δικό μας, αναμένω μέσα στη νέα εβδομάδα να δούμε την δημιουργία του νέου τοπικού πυθμένα, από τον οποίο θα ξεκινήσει η νέα βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση.
ΓΔ ημερήσιο.

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω διάγραμμα, η περιοχή των 550-560 μονάδων ίσως αποτελέσει την πιθανή στήριξη για τον ΓΔ. Οι ταλαντωτές ορμής, τις επόμενες μέρες και σε περίπτωση συνέχειας της πτώσης, θα εισέλθουν σε υπερπουλημένες ζώνες δίνοντας και αυτοί με την σειρά τους το νέο ανοδικό σήμα.

Το ενδεχόμενο της πτωτικής διάσπασης της περιοχής των 550 μονάδων, θα αποτελέσει μια αρκετά δυσάρεστη εξέλιξη για το σύνολο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας στην μνήμη μας τα επίπεδα του 2012, επαναφέροντας σενάρια ακόμη και νεότερων χαμηλών.

Το παραπάνω ενδεχόμενο το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση, απλώς πρέπει να αναφερθεί..

Η ανάληψη ρίσκου για αγορές πέριξ της περιοχής των 560 μονάδων, νομίζω ότι εμπεριέχει ένα ανεκτό ρίσκο, με το πιθανό στοπ να γίνεται 20 μονάδες παρακάτω σε περίπτωση αστοχίας..

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία και των διεθνών αγορών, οι οποίες σε αυτή την φάση αποτελούν και το βαρίδι της εγχώριας αγοράς....

Υπομονή και πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες...

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

8-01-2016 Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Με εξαιρετική ένταση, δύναμη και διάρκεια, ο ΓΔ διέσπασε πτωτικά τις σημαντικές στηρίξεις που υπήρχαν στην περιοχή των 600-610 μονάδων, ακολουθώντας κατά πόδας τις αρνητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην άλλη άκρη της γης.
ΓΔ ημερήσιο

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται καθαρά η διάσπαση της περιοχής στήριξης με το μεγάλο μαύρο κερί και η οποία αν δεν αναιρεθεί στην αυριανή συνεδρίαση, θα οδηγήσει τον ΓΔ ξανά στην περιοχή του 550, όπου και θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με την προηγούμενη πτωτική κίνηση που είχε οδηγήσει τον δείκτη στα ίδια επίπεδα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θεωρώ ότι η αυριανή συνεδρίαση θα δώσει λύσεις σε αρκετές απορίες μας, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στηρίξεων.

Το αισιόδοξο σενάριο για κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες, στριφογυρίζει στο μυαλό μου, αλλά χωρίς να του δίνω πολλές ελπίδες.

Υπομονή μέχρι αύριο και περισσότερα νούμερα το επόμενο διήμερο..

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

7-01-2016 Σχόλιο ελληνικής αγοράς. Make or break...

Κομβικό το σημερινό κλείσιμο της αγοράς, με τον ΚΜΟ των 30 ημερών να σταματάει τον ΓΔ στις 617 μονάδες.
ΓΔ ημερήσιο

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα ο 30άρης λειτούργησε σαν προσωρινό ανάχωμα στην βραχυπρόθεσμη πτώση της αγοράς και η διακράτηση του τις επόμενες μέρες θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί σαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την πορεία του ΓΔ.

Για τους long :  α) 660  β) 720 με στοπ το 600.

Για τους short :  α) 600  β)  560  με στοπ το 660.

Καλό θα ήταν το διορθωτικό κύμα να τελειώσει κάπου εδώ, χωρίς όμως να αποκλείεται μια προσωρινή  βύθιση έως και τις 600 μονάδες.

Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μας έχουν λυθεί αρκετές απορίες.

Έως τότε, καλό ξημέρωμα και τα ξαναλέμε σύντομα με περισσότερα νούμερα.








Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

4-01-2106 Σχόλιο ελληνικής αγοράς.

Με ένα εντυπωσιακό κλείσιμο στο ΓΔ, κυρίως λόγω καλλωπισμού κάποιων μετοχικών αξιών, έκλεισε η φετινή χρονιά, με τις ευχές όλων μας αυτή να ήταν η τελευταία δύσκολή και επίπονη χρονιά για όλο τον κόσμο.

Από άποψη επιδόσεων του ΓΔ αλλά και κάποιων μετοχών, θα ήταν καλύτερα να τηρήσουμε σιγή ιχθύος και να εστιάσουμε στην νέα χρονιά, ελπίζοντας να δούμε καλύτερες χρηματιστηριακές μέρες.

Τα σημάδια των τελευταίων 2 μηνών αφήνουν κάποιες καλές διαγραμματικές εντυπώσεις για την νέα χρονιά, αφήνοντας μάλιστα την υποψία για την καλύτερη χρηματιστηριακή σεζόν των τελευταίων χρόνων.

Βεβαίως το ρητό, μεγάλη μπουκιά φάε αλλά μεγάλη κουβέντα μην λέμε, ισχύει στην περίπτωση της χώρας μας, καθώς πάντα βρίσκεται κάτι να χαλάσει τις καλές προϋποθέσεις.

ΓΔ ημερήσιο.
Αν δούμε τώρα το παραπάνω γράφημα και ειδικότερα και μετά το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης, φαίνεται καθαρά ότι ο ΓΔ θα δοκιμάσει μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται να προσεγγίσει την πάνω γραμμή κατάβασης στις 660 περίπου μονάδες.

Η διάσπαση του κμο των 30 ημερών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της βραχυπρόθεσμης κίνησης. παρόλο που και αυτή την εβδομάδα δεν αναμένουμε ιδιαίτερη αύξηση του τζίρου συναλλαγών.
 Για τους long :  α) 660  β) 720 με στοπ το 600.

Για τους short :  α) 600  β)  560  με στοπ το 660.

Ουσιαστικότερα συμπεράσματα θα μπορούμε να εξάγουμε προς το τέλος της εβδομάδας, βλέποντας πως θα κυλήσουν οι πρώτες μέρες της εβδομάδας.  

Έως τότε εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με υγεία για όλο τον κόσμο και πάντα να τολμάμε να κάνουμε αυτά που νιώθουμε!!