Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το ανέκδοτο της ημέρας: Θα χρειαστούν οι τράπεζες νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2017;

Θα μπορούσε κάποιος να το ανταπαντήσει με μια ερώτηση.

Είναι ικανές οι ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν τόσα κέρδη ώστε να μην χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου την νέα χρονιά;

Αν και βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες μετά τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ήδη το ΔΝΤ έκανε λόγο για νέα βοήθεια προς τις τράπεζες το νέο έτος.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα γνωστά NPLs όπως λένε και στο χωριό μου, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο όπως φαίνεται θα ταλαιπωρήσει τις κακόμοιρες ελληνικές τράπεζες για πολλά χρόνια ακόμη.

Η παρατεταμένη ύφεση την οποία βιώνουμε και απ' ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να βιώνουμε καθώς τα νέα μέτρα που έρχονται θα είναι ξανά αρκετά βαριά, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Συγχρόνως τα εισοδήματα μειώνονται,η νέα φοροκαταιγίδα έρχεται, η ικανότητα πληρωμών των υποχρεώσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα τείνει προς το μηδέν, δημιουργώντας ένα μείγμα ικανό να φέρει νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό βέβαια φαίνεται και από τις τιμές των μετοχών, οι οποίες παρόλο το μεγάλο ανοδικό κύμα που έχουν κάνει στο χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα, απέχουν αρκετά ακόμη από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων. Χαρακτηριστικό και σοκαριστικό συγχρόνως, είναι το γεγονός ότι οι τιμές των τραπεζών έφτασαν να έχουν υποστεί απώλειες ακόμη και 70% από τις προ 2 μηνών τιμές εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις πρόσφατες αυξήσεις.

Επίσης αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες, είναι κάποιους μεγάλους επενδυτικούς οίκους να δίνουν μεσοπρόθεσμες τιμές στόχων λίγο υψηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων και μάλιστα σε βάθος 12μήνου, θεωρώντας επιτυχία αν αυτό επιτευχθεί. Δηλαδή με λίγα λόγια μας λένε ότι ο κόσμος που πίστεψε και επένδυσε τα χρήματα του για άλλη μια φορά, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τα πάρει πίσω τον επόμενο χρόνο.

Και αν γίνει και αυτό, γιατί το παρελθόν μας έχει δείξει άλλα.

Με λίγα λόγια και απλά, το πρόβλημα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμη. Για το αν θα χρειαστούν νέα ενίσχυση οι τράπεζες, αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα υπάρχουν του χρόνου στην αγορά. Αν τελικά πουληθεί μέρος των κόκκινων δανείων σε ξένους και τα έσοδα είναι ικανά να καλύψουν αυτά που θα χρειαστούν, τότε μπορεί και να τις αποφύγουμε.

Αν όμως δεν βγει αυτό το σενάριο, τότε κανείς δεν θα είναι σίγουρος με τι τρόπο θα χορηγηθεί η νέα βοήθεια.

Θα είναι όπως έγινε και την τελευταία φορά ή θα γίνει με άλλον τρόπο περισσότερο βίαιο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου