Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Η ανάπτυξη "έρχεται"... Η HSBC όμως "την κάνει" .... Γιατί;

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές - επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, με περισσότερα από 6000 καταστήματα σε όλες τις γωνιές του κόσμου, αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την χώρα μας.

Μάλιστα, αυτή την φορά, έστειλε και επιστολή προς τους υφιστάμενους πελάτες της, με την οποία ενημερώνει ότι θα πρέπει εντός δύο μηνών να έχουν μεριμνήσει για την μεταφορά των λογαριασμών τους σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Γιατί όμως πάρθηκε η απόφαση αυτή τώρα;

Πριν από 3 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη τράπεζα είχε μπει στην διαδικασία συρρίκνωσης των καταστημάτων της, με την προοπτική να μείνει στην χώρας μας. Δύο χρόνια μετά πάρθηκε η απόφαση από την διοίκηση της τράπεζας να αποχωρήσει από την Ελλάδα και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Βλέποντας την αθλιότητα που επικρατεί στην χώρα μας και προφανώς προβλέποντας μελλοντικές δυσκολίες, τόσα στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, όσο και στον ρυθμό ανάπτυξης των επόμενων χρόνων, η απόφαση για αποχώρηση από μία αναδυόμενη και όχι ώριμη πλέον οικονομία, θεωρείται μονόδρομος για την Λονδρέζικη τράπεζα.
Εξάλλου κάποιος διαβάζοντας την αρχική ιστοσελίδα της, λέει ξεκάθαρα ότι "εμείς πάντα θα βρισκόμαστε εκεί που είναι και η ανάπτυξη" !!!!

Μάλλον δηλαδή υποψιάζονται ότι, η ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι όπως την φανταζόμαστε ή όπως θέλουν να μας την πλασάρουν από το κυβερνητικό επιτελείο..

Δεν εξηγείται διαφορετικά να λέει ο Αλέξης και η παρέα του ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπούμε στην ανάπτυξη και η HSBC να ετοιμάζει την αποχώρηση της την ίδια ακριβώς στιγμή.

Μάλλον, ο όρος "ανάπτυξη", έχει άλλη έννοια όταν λέγεται από το στόμα Έλληνα πολιτικού και άλλη έννοια όταν αναφέρονται σε αυτόν, ένα επιτελείο ξένων οικονομολόγων.

Το αριστερό success story - ο θεός να το κάνει αριστερό - προφανώς δεν πείθει κανένα πλέον, γιαυτό τον λόγο και όλες οι επιχειρήσεις μετακομίζουν οπουδήποτε αλλού, εκτός από εδώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της δημιουργίας 250.000 νέων θέσεων εργασίας - από την μεταφορά δικών μας εταιριών- στην γειτονική μας Βουλγαρία την τελευταία τριετία, την ίδια στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς.

Πρέπει να θεωρείται πλέον γεγονός και μετά την υποβάθμισή μας από ώριμη αγορά σε αναδυόμενη, τα σημάδια που βλέπουμε γύρω μας και τα μέτωπα που ανοίγονται στην χώρα μας, όπως το τεράστιο ζήτημα με το προσφυγικό το οποίο προσπαθεί να υποβαθμιστεί, η ανάπτυξη που πιθανόν να έρθει στα νούμερα, να μην έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας...

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και οι μέρες που έρχονται ακόμη δυσκολότερες, ας έχουμε λοιπόν όλοι τον νου μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου