Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Άσπρα δάνεια, μαύρα δάνεια, κόκκινα δάνεια και η Bad Bank..

Βρισκόμαστε εν μέσω τις τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Έλλάδα, με ένα νέο ποσό-χαράτσι κοντά στα 25 δις ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Το ακριβές ποσό θα το γνωρίζουμε στα τέλη του έτους που θα ολοκληρωθούν τα stress test

Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν δαπανηθεί για τις τράπεζες πάνω από 150 δις και ο λογαριασμός απ’ ότι φαίνεται δεν έχει τελειωμό. Ο λαουτζίκος, έχει φτάσει στο σημείο να έχει χρεωθεί μέχρι τα αυτιά στην εφορία, για να μπορεί το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να δίνει λεφτά στις τράπεζες, τα οποία μέσω της αύξησης που έχουν τα κόκκινα δάνεια, στην ουσία να εξανεμίζονται και η ιστορία να επαναλαμβάνετε.  

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται καθαρά η πορεία της Εθνικής τράπεζας τα τελευταία 7 χρόνια : 




Όπως βλέπουμε στο παραπάνω διάγραμμα ( οι τιμές περικλείουν και τις αυξήσεις κεφαλαίου )  η τιμή της ΕΤΕ έχει πέσει από τα 180 ευρώ, στα 0,5750 ευράκια που ήταν το κλείσιμο σήμερα.  Δηλαδή οι απώλειες είναι περίπου 99,60%, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που επένδυες πριν 7 χρόνια στην ΕΤΕ τώρα θα είχες 40 λεπτάκια.....

Παρόλα τα τραγικά αυτά νούμερα λοιπόν, το Τσιπράκι και η παρέα του ( Έλληνες και ξένοι) αποφάσισαν από κοινού να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο. Τα παραπάνω νούμερα χρειάζονται ένα απλό κομπιουτεράκι τσέπης των 5 ευρώ για να τα ανακαλύψεις. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να τους το στείλει.....

Και ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι είναι αυτός ο σωστός τρόπος, τότε οι τράπεζες σε κάθε ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να διαγράφουν το αντίστοιχο ποσό σε κόκκινα δάνεια ( δηλαδή μη εξυπηρετούμενα) και ο συνολικός αριθμός των κόκκινων δανείων να μειώνεται κατά το αντίστοιχο ποσό..

Και ερωτώ, ξέρετε κανέναν που να του έχει διαγράψει η τράπεζα το κόκκινο δάνειο του;;;;;;

Εγώ προσωπικά όχι και δεν νομίζω και κάποιος από εσάς.( Αντιθέτως τα κόκκινα δάνεια πωλούνται σε διάφορα αλλοδαπά Funds, έναντι του 25% της αξίας τους ) 

Και όμως κάνετε λάθος, υπάρχουν πολλοί που τους έχουν χαριστεί τα δάνεια,  αλλά δεν είναι ανάμεσα στον λαουτζίκο. Είναι τα μόνιμα πελατάκια του κράτους ( δηλαδή το βαθύ πελατειακό κράτος πχ πολιτικά κόμματα, δέκο, ομάδες, επιχειρηματίες, ΜΜΕ,  κτλ. ) στους οποίους πελάτες, εν μια νυκτί εξαφανίζονται τα δάνεια.     

Επίσης στην αγορά εργασίας, οι μισθοί, τόσο στο δημόσιο, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, έχουν υποστεί τρομακτικές μειώσεις, χωρίς όμως να ακολουθούν ανάλογες μειώσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα. Κανείς δεν ξεχνάει τις τεράστιες εθελούσιες που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες χρεώθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, με αποτέλεσμα να πέφτουν έξω και να ισοσκελίζονται μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων ξανά. 

Γύρω γύρω όλοι λοιπόν, και στην μέση ο κασίδης ο λαός. 

Τόσα χρόνια ακούμε την λέξη Bad Bank αλλά κανείς δεν το προχωράει το εγχείρημα αυτό. Τελικά, στο σημείο που είμαστε τώρα και επειδή όπως φαίνεται, πρέπει να πεθάνει ο λαός για να σωθούν οι τράπεζες και το πελατειακό κράτος, ας φτιάξουν αυτήν την "κακιά τράπεζα", με σκοπό όμως πλέον να την λειτουργήσουν σε όφελος του λαού, και όχι επιλεκτικά.....

Πως μπορεί όμως να ωφεληθεί ο λαός από μια τέτοια τράπεζα;

Ας υποθέσουμε ότι από τώρα και στο εξής, το αριστερό κράτος  πρόνοιας το οποίο έχουμε, έχει φτιάξει την κακιά τράπεζα, έχουν μεταφερθεί όλα τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη εκεί, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με 5 δις και όχι με 15 ( εφόσον τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν πια στα χαρτοφυλάκια τους). Αυτό αυτόματα  θα  σημαίνει ότι οι τράπεζες έχοντας ένα υγιέστατο χαρτοφυλάκιο πλέον, που θα τους αποφέρει κέρδη, θα μπορέσουν να αρχίσουν τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ανακάμψει με δειλά βήματα η επιχειρηματική ικανότητα. Αυτό δηλαδή που ονομάζεται ανάπτυξη. 

Στον αντίποδα, η κακιά τράπεζα θα μπορεί να παγώσει τις οφειλές του κοσμάκη κατά 10 χρόνια ή 20 χρόνια ή ότι χρειαστεί, και με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η περαιτέρω φτωχοποίηση του ήδη  φτωχού πλέον Έλληνα.

 Ασφαλώς και η τράπεζα αυτή θα χρειαστεί κάποια χρήματα, αλλά το ποσό θα είναι ελάχιστο σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες. 

Σε ένα περιβάλλον λοιπόν, που οι συστημικές  τράπεζες είναι υγιείς και μπορούν ξανά να χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια, ο κόσμος έχει απαλλαγεί προσωρινά από τα τεράστια βάρη που του έχουν φορτώσει, η χώρα έχει μπει σε ανάπτυξη και η ψυχολογία αρχίζει και καλυτερεύει, όπως και το ΑΕΠ βέβαια, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Νομίζω πως μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία που έχουμε περάσει, και επειδή καμιά κυβέρνηση δεν κοιτάζει τελικά προς άλλες λύσεις, ας προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τουλάχιστον, μήπως και δούμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

Άλλωστε μας αξίζει να γελάσουμε λίγο, ξανά......
    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου