Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Σχολεία για εκλογές ή σχολεία για παιδεία;

Ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, για όλα τα ελληνόπουλα και για άλλη μια φορά τα προβλήματα είναι ατελείωτα.

Τεράστια τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς να προσεγγίζουν τις 25.000 περίπου, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για την κάλυψη αυτών των αναγκών, με τα υπό έγκριση κονδύλια να αφορούν 19.000 αναπληρωτές, 12.000 μέσω ΕΣΠΑ και 7.000 από εθνικούς πόρους.

Μάλιστα σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, το αντίστοιχο υπουργείο ζητά να μεριμνήσουν οι ίδιες σχολικές μονάδες, οι κενές θέσεις, να καλυφθούν εθελοντικά από το υπάρχον προσωπικό.

Φτάσαμε δηλαδή στο άνοιγμα της σχολικής σεζόν και ένα απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στα σχολεία και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Βλέπετε όλοι οι υπόλοιποι έχουν σοβαρότερες δουλειές να κάνουν, από το να ασχοληθούν με την παιδεία στην Ελλάδα.

Τώρα πληρώνουμε τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων χρόνων, με τις τραγικές επιπτώσεις στην παιδεία να έχουν αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

Φέτος οι εκλογικές αναμετρήσεις στοιχίζουν στον ελληνικό λαό πάνω από 150 εκ. ευρώ, αλλά κατά τ’ άλλα περιμένουν από το ΕΣΠΑ να καλύψουμε τα εκπαιδευτικά κενά. 

Το τσίρκο του δημοψηφίσματος στήθηκε  μέσα σε 10 μέρες και σπαταλήθηκαν 50 εκ., αλλά για την παιδεία και την μόρφωση των μελλοντικών στυλοβατών της χώρας μας, πρέπει να πάρουμε από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα πρέπει να τα ζητήσουμε την τελευταία στιγμή, γιατί όλο το καλοκαίρι οι κυβερνώντες είχαν σημαντικότερες δουλειές να κάνουν, από το να ασχοληθούν με το ποταπό θέμα της παιδείας

Γι αυτό το λόγο άλλωστε, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, με διαρκώς μειούμενο ρυθμό. Την τελευταία μόνο 5ετία, σε απόλυτα νούμερα, η μείωση των κονδυλίων για την μόρφωση των παιδιών μας, έχει πέσει στα 4,8 δις από 7,5 δις που ήταν το 2009, με πρόβλεψη από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015-2018, οι δαπάνες να κατεβαίνουν στα 3,17 δις. 

3 δις γα την παιδεία σε αυτήν την χώρα το 2018, με τα τοκοχρεολύσια της ίδιας χρονιάς να ξεπερνούν τα 10 δις. Αυτές οι μειώσεις είχαν ως συνέπεια την κατάργηση πάνω από 2.000 σχολικών μονάδων, υποβάθμιση ή κατάργηση υποστηρικτικών δομών, ενισχυτικής διδασκαλίας , βιβλιοθηκών, διαθεσιμότητες-απολύσεις εκπαιδευτικών, μηδενικούς διορισμούς, μεγέθυνση τμημάτων και μεγάλες περικοπές στους μισθούς.

Ντροπή και αίσχος για όλους εσάς, που προσπαθείτε να παίξετε τον ρόλο των σωτήρων της χώρας,  και θυσιάζετε στον βωμό της Ευρωπαϊκής πορείας και σταθερότητας, την μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.

Ντροπή σας που οδηγείτε την νέα γενιά στον εξευτελισμό.

Ντροπή σας που δεν δίνετε το δικαίωμα σε όλα τα ελληνόπουλα να έχουν την ίδια πρόσβαση στην μόρφωση, προωθώντας ταυτόχρονα το μοντέλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης  και δίνοντας μορφωτικά μπόνους στα παιδιά των πλούσιων οικογενειών που μπορούν να πληρώνουν για μια καλύτερη εκπαίδευση.

Αυτό που δεν σας ενδιαφέρει και ίσως να σας βολεύει κιόλας, είναι ότι η κρίση στην παιδεία έχει να κάνει με κρίση σε αξίες, σε κανόνες, σε αρχές, σε έξαρση της διαφθοράς, σε ανευθυνότητα, σε έλλειψη σεβασμού προς τον συμπολίτη μας και γενικότερα σε συνθήκες που οδηγούν σε υποβάθμιση το πνευματικό επίπεδο της Ελλάδας.

Να θυμάστε ότι τα σχολεία υπάρχουν για να φωτίζουν και να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις από γενιά σε γενιά και όχι για να λειτουργούν σαν εκλογικά κέντρα, όπως τα έχετε μετατρέψει στην Ελλάδα…

Για ακόμη μια φορά, ντροπή σε όλους σας…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου