Ο χωρικός

Ο χωρικός
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Άγχος ή τρέξιμο; Ζωή δεν είναι μόνο τα μνημόνια και η αφραγκία…

Μνημόνιο, μνημόνιο 2, μνημόνιο 3, πρωτογενές πλεόνασμα, σουάπς (swaps), μπρεντ (brent), eurogroup, έλλειμμα, χρέος, είναι οι λέξεις που σβουρίζουν στο κεφάλι  μας κάθε μέρα, τρυπώντας το τύμπανο του αυτιού μας και φτάνοντας μέχρι την βάση των νευρώνων του εγκεφάλου μας.

Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να το δούμε αλλιώς το όλο θέμα, να κλείσουμε τα αυτιά μας, να βάλουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να εξαφανιστούμε από το σπίτι.

Δεν έχει σημασία αν έχουμε λεφτά στην τσέπη ή ένα απλό mp3 ή το ίδιο μας το κινητό ακούγοντας απλά ράδιο. Το θέμα είναι να βγούμε έξω, να βάλουμε σε λειτουργία το μυϊκό μας σύστημα, να κυλήσει ξανά η αδρεναλίνη στο αίμα μας.

Μη σας φαίνεται βουνό. Δεν έχει σημασία που θα πάτε και με ποιόν θα πάτε. Το θέμα είναι να πάτε κάπου. Και ας είναι το πάρκο της γειτονιάς, το μπακάλικο του φίλου σας, που είναι 3 τετράγωνα παρακάτω και κάθε φορά παίρνατε το αμάξι το οποίο για να το παρκάρετε έπρεπε να καταναλώσετε μισό ντεπόζιτο βενζίνη, ας είναι απλώς μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της πόλης που σίγουρα περπατώντας την θα σας φανεί εντελώς διαφορετική. 

Ας δοκιμάσουμε να περπατήσουμε προς την δουλειά μας, κατεβαίνοντας 2 στάσεις νωρίτερα και κάνοντας την υπόλοιπη διαδρομή ακούγοντας μουσική. Ιδανικό για αυτούς που ζουν στις μεγαλουπόλεις είναι η αγορά ενός σπαστού ποδηλάτου, το οποίο μπορείτε να το πάρετε μαζί σας με την ίδια ευκολία, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο λεωφορείο, είτε ακόμη και να το αποθηκεύσετε στον χώρο εργασίας σας, καθώς ο χώρος που χρειάζεται δεν είναι μεγαλύτερος από τον όγκο ενός σώματος καλοριφέρ. 
    
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους αντικαταθλιπτικούς μηχανισμούς του σώματος μας και του μυαλού μας, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα μας.

Το μυστικό είναι να θέλουμε και όχι το πώς θα γίνει. Το πώς θα κάνουμε την αρχή είναι εύκολο. Υπάρχουν δεκάδες κοινότητες δρομέων και περιπατητών στο διαδίκτυο στις οποίες μπορούμε πολύ εύκολα να ενταχθούμε ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θέλουμε να κινηθούμε. Μετά την πρώτη συνάντηση όλα θα είναι ευκολότερα και πιο προγραμματισμένα.

Κάνοντας την αρχή, το επόμενο στάδιο είναι ο προγραμματισμός. Να καταφέρουμε να βρούμε 2 ωρίτσες από 2-3 φορές την εβδομάδα. Όπως λέει και η παροιμία, όλα τα καλά χωράνε. Έτσι και εμείς πρέπει να χωρέσουμε την άσκηση στην ζωή μας γιατί απλούστατα μας κάνει καλό.  Τι μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό;

Επενδύστε στην άνεση των ρούχων, για όσους μπουν πραγματικά στο κόλπο, γιατί όντως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και μια καλή αθλητική ενδυμασία, κάνουν την διαφορά.

Αφήστε για λίγο τα πάρτυ και τις κραιπάλες, κοιμηθείτε νωρίτερα, ξυπνήστε νωρίτερα μεγαλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις  παραγωγικές ώρες της ημέρας.

Μην κάνετε το λάθος και από το απόλυτο τίποτα, πλακωθείτε στην υπερπροπόνηση, γιατί ο οργανισμός σας θα αντιδράσει άσχημα, αποθαρρύνοντας σας για την συνέχεια. Η μετάβαση πρέπει να γίνει σταδιακά, με διαρκώς αυξανόμενη διάρκεια και ένταση, με μέρες χαλαρές, ανάμεσα στις μέρες με έντονη πίεση.

Ξεχάστε τον ανταγωνισμό, ειδικά στην αρχή, βλέποντας σαν αντίπαλό σας, μόνο τον εαυτό σας. Πάντα θα υπάρχει κάποιος ταχύτερος και δυνατότερος από εσάς.

Ταΐστε το σώμα σας σωστά και υγιεινά, εντάσσοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην διατροφή σας, περιορίζοντας συγχρόνως τα λιπαρά.

Ειδικότερα για τους δρομείς, βάλτε τον καφέ στην ζωή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια κούπα καφέ πριν την προπόνηση, κάνει τις ασκήσεις να φαίνονται ευκολότερες, βοηθώντας αποτελεσματικότερα τον οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Γενικότερα, η διαδικασία άθλησης μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα οφέλη από αυτά που φανταζόμαστε. Όχι μόνο σωματικά, αλλά και κοινωνικά, εντάσσοντας μας σε διαφορετικές παρέες  από τις εργασιακές που είχαμε μέχρι σήμερα και ανοίγοντας μας τον δρόμο να γνωρίσουμε ανθρώπους με διαφορετικές φιλοσοφίες και με περισσότερες οικολογικές συνήθειες.

Θεωρώ ότι η σύγχρονη και γεμάτη απαιτήσεις καθημερινότητα, μας υποβάλει σε ένα ατελείωτο αγώνα στρες και άγχους, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία μας, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Θα το αφήσουμε έτσι αυτό, ή θα το παλέψουμε;

Η απόφαση είναι δική μας…

Υ.Γ :

Νους υγιής εν σώματι υγιεί.

Για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές. 

Μην αφήνετε κανέναν να σας αρρωσταίνει ψυχολογικά, Βγείτε στην κόντρα… 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου